ID | Opleiding | Opleidingsduur |
---|---|---|
004 | Oncologie Verpleegkunde (Postbasis) | 1,5 jaar (18 maanden) |
Oncologie Verpleegkunde 2018 – 2019
De derde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG3) is goede gezondheid en welzijn. Deze doelstelling is opgedeeld in vier grote pijlers die aandacht besteden aan moeder en kind, epidemieën, verkeersveiligheid en gezondheidszorg.
Bronnen vermelden dat er jaarlijks 160 op de 100.000 kankerpatiënten in Suriname bijkomen. Op de 100.000 sterven er jaarlijks 98 personen.
Kanker is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit, met ongeveer 14 miljoen nieuwe gevallen in 2012. Verwacht wordt dat het aantal nieuwe gevallen de komende twee decennia met ongeveer 70% zal stijgen. Wereldwijd zijn bijna 1 op de 6 sterfgevallen aan kanker te wijten. Ongeveer 70% van de sterfgevallen als gevolg van kanker komen voor in landen met lage en middelhoge inkomens.
Ongeveer een derde van de sterfgevallen door kanker zijn het gevolg van de 5 belangrijkste gedrags- en voedingsrisico’s: hoge body mass index, lage inname van fruit en groenten, gebrek aan lichaamsbeweging, tabaksgebruik en alcoholgebruik.
De Oncologie verpleegkundige is het eerste aanspreekpunt van een patiënt, nadat deze van de arts te horen heeft gekregen kanker te hebben. Hij of zij begeleidt de patiënt en licht deze voor over de behandeling, ziekte en complicaties. Een oncologie verpleegkundige moet daarom veel kennis hebben van de verschillende soorten tumoren en behandelingen, zoals bestraling en chemotherapie (behandeling met cytostatica). Hierbij wordt nauw samengewerkt met de oncoloog. Ten slotte is de oncologie verpleegkundige de persoon die aanwezig is bij de oncologie – dagbehandeling. Hierbij krijgen patiënten hun chemotherapie toegediend. Dit is een poliklinische behandeling. De oncologie verpleegkundige is verantwoordelijk voor het aanhangen en afkoppelen van cytostatica, omdat dit speciale technieken vereist. Oncologie verpleegkundigen worden ook ingezet op de polikliniek als directe ondersteuning van de oncoloog.
Per januari 2018 gaat het EFS College COVAB wederom van start met de post basisopleiding Oncologie Verpleegkunde.
Doelstelling van de opleiding
Verpleegkundigen opleiden tot competente oncologie verpleegkundigen, die in staat zijn e verpleegkundige-, preventieve, acute, chronische en palliatieve zorg te verlenen aan zorgvragers met oncologische aandoeningen. Tijdens de opleiding verwerft de student competenties op het gebied van diagnostiek, behandeling en (na)zorg voor zorgvragers met een oncologische aandoening.
Competentie Gericht Onderwijs
De verpleegkundigen worden volgens het principe van competentiegericht onderwijs opgeleid, met als voordeel dat de focus gericht is op het (verder) ontwikkelen van de competenties (kennis/ vaardigheden/ attitude) die de grondslag vormen voor de uitoefening van het beroep Oncologie verpleegkundige op faciliterend en uitvoerend niveau binnen de zorginstelling of andere zorgsetting.
Het beroepsprofiel van de Oncologie Verpleegkundige
Een oncologieverpleegkundige in de zorginstelling of op de afdeling is verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg aan zorgvragers die allemaal een vorm van kanker in hun lichaam hebben. De zorg bestaat o.a. uit het goed inlichten van zorgvragers en voorbereiden op het behandelingstraject, ziekte en complicaties, het toedienen van cytostatica, directe ondersteuning van de oncoloog en het verlenen van psychosociale zorg. Tevens neemt de oncologie verpleegkundige deel aan het Multidisciplinair Overleg (MDO). In dit overleg dient de oncologieverpleegkundige de zorgvragers die hij/zij onder zich heeft te vertegenwoordigen. De oncologieverpleegkundige vertelt aan de artsen en andere verpleegkundigen op de afdeling, wat de recente klachten van de zorgvrager zijn en ook vertelt hij/zij wat volgens hem/haar nodig is voor de verbetering van de gezondheid van de zorgvrager. Hiervoor is het dus belangrijk dat de oncologie- verpleegkundige zijn/haar zorgvragers tijdens de diensten goed observeert. Zo kan de oncologieverpleegkundige de juiste informatie overdragen aan de artsen of de verpleging van andere disciplines in het ziekenhuis indien nodig. De oncologie- verpleegkundige voert ook regelmatig familiegesprekken waarin hij/zij de familie van de zorgvrager uit moet leggen hoe het met de gezondheid van de zorgvrager gaat. Tevens rapporteert de oncologieverpleegkundige alles wat belangrijk is om te weten over de zorgvragers voor zijn/haar collega’s.
Het werkveld van een oncologieverpleegkundige omvat het hele spectrum van zorg; van preventieve- en acute zorg tot chronische- en palliatieve zorg. In een multidisciplinaire setting verleent de oncologie verpleegkundige zorg en coördineert de zorgprocessen. Onderzoeken naar diagnostische interventies en behandelmogelijkheden leiden tot nieuwe inzichten waardoor de oncologische beroepspraktijk continue in beweging is. Behandelingen veranderen en waar vroeger alleen palliatie mogelijk was, wordt nu steeds vaker genezing bereikt. Nieuwe, vaak intensieve behandelingen, vragen van de oncologie verpleegkundige een nauwkeurige analyse van gezondheidsproblemen, adequaat handelen en een gedegen evaluatie. Om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen, is de oncologieverpleegkundige op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied en is er regelmatig intercollegiaal overleg. De oncologie verpleegkundige is alert op de verwerking van ziekte, behandeling of lichamelijke beperkingen en biedt begeleiding of consulteert andere professionals.
De kerncompetenties
De oncologie verpleegkundige is gericht op het faciliteren en het uitvoeren van zorg aan oncologische zorgvragers in diverse settings. Hij/ zij integreert hierbij diverse competenties en kerntaken:
Duur en structuur van de opleiding
Meerwaarde van de opleiding
Toelatingseisen
Het afstudeerproject
De student rond de opleiding af met een afstudeerproject oftewel een praktijkgericht onderzoeksverslag. Dit is een examen waarin de student laat zien dat hij/ zij de competenties als oncologie verpleegkundige beheerst. Hiervoor vindt er een beoordelingsgesprek plaats.
Opleidingskosten : worden nader bekendgemaakt
Uiterlijke inschrijvingsdatum: vrijdag 15 december 2017
Teach – in : woensdag 13 december 2017 van 18.00u – 19.00u.
Start opleiding : dinsdag 02 januari 2017
Het stortingsbewijs en een kopie daarvan dienen overlegd te worden op de teach – in d.d. 20 december 2017.
Houdt onze fb pagina: https://www.facebook.com/efscollegecovab/ in de gaten voor meer informatie.
Enthousiast? Schrijf je alvast via http://www.covab.sr/inschrijfformulier/